page contents

Kunnon Grilli ansaitsee hyvät pihakivet

Erityyppisiä pihakiviä käytetään pihasuunnittelussa luomaan erimerkiksi koristeellisia pieniä polkuja tai askelkivinä puutarhaan, osana suihkulähteitä tai vaikka grilli katoksen lattiaan. Patioissa käytetään usein luonnonkiveä olevia pihalaattoja.

Nurmikon reunakivi on myös hyvännäköinen ratkaisu moneen pihaan ja puutarhaan. Isompi kivetys projekti saattaa taas vaatia esimerkiksi koko etupihan kattavaa kivetystä, ja silloin paras ratkaisu on kestävä pihalaatta tai pihan asfaltointi. Pihalaatoitus on kuitenkin monen mielestä asfalttia näyttävämpi valinta. Hyvä paikka piha- ja maisemakivien hankintaan on Kodin Terra.

Pihakivien asennus mahdollisuuksissa on ainoastaan pihasuunnittelijan oma mielikuvitus rajana, olitpa se sitten sinä itse, tai palkattu maisemasuunnittelun ammattilainen. 

Jos päätät käyttää alan ammattilaista, niin silloin on hyvä olla suunnitteluprojektissa aktiivisesti mukana, jotta saat varmasti juuri sellaisen pihakivetyksen kuin haluat. Esim. mihin grilli sijoitetaan. Pihakivien laitto tulee edullisemmaksi, kun virheitä ei tarvitse korjailla jälkikäteen, vaan työ tehdään kunnolla alun pitäen.

Pihakivet on täysin mahdollista asentaa myös itse. Tämä artikkeli neuvoo pihakivien asennuksessa tee-se-itse miestä tai naista, jotta projekti onnistuu aikataulussa ja ongelmilta vältytään.

pihakivet

Pihasuunnittelu ensin ja sitten vasta pihakiviä tilaamaan

Ongelmatilanteiden ja parhaan lopputuloksen takaamiseksi on ensiarvoisen tärkeää tehdä pohjatyö huolella. Tässä tapauksessa se tarkoittaa pihasuunnitelman tekemistä. Hyviä vinkkejä kaikkeen puutarhaan liittyvään saa esimerkiksi Viherpiha-lehdestä.

Luonnostele paperille tai haluamallasi tavalla millaisen kivipihan haluat. Alla muutamia huomioon otettavia asioita:

  • Miten kivien asentaminen vaikuttaa pihan kokonaiskuvaan?
  • Millaiseen maaperään olet pihakivetystä alkamassa tekemään?
  • Mikä on kivillä katettavan alueen koko. Tämä on tärkeä tietää tarkkaan, koska se määrittelee sen paljon pihakiviä tai pihalaattoja sinun tulee hankkia.

Tehtyäsi nämä selvitykset sinulla on tarvittavat tiedot pihakivi-projektisi aloittamista varten. Ole huolellinen mitatessasi tai arvioidessasi kivillä katettavaa aluetta.

Polku tai askelkivien määrä saattaa olla helpompi määritellä, kuin vaikkapa johonkin koristeluprojektiin tarvittavien kivien määrä, koska alue on yleensä helpommin rajattavissa. Esimerkiksi grilli katoksen rajaamonen pihakivillä on varmaan vielä aika uniilkkia. Hämmästytä kateelliset vieraillijat upealla puutarhalla!

Jos tunnet epävarmuutta arvioiden tekemisessä, niin voit aina ottaa yhteyttä johonkin pihasuunnittelun ammattilaiseen.

Yksi tapa rajata grillikatos

Oikeanlaisen pihakiven valinta 

Kun pihasuunnitelma on valmiina, niin seuraavaksi valitset millaisia pihakiviä haluat projektissasi käyttää. Luonnonkivet ovat monen suosikkivalinta etenkin puutarhaan tehtävien polkujen valmistuksessa käytettäväksi materiaaliksi.

Suomalainen liuskekivi onkin äärimmäisen kestävä ja hyvä rakennusmateriaali.

Kaikki riippuu kuitenkin tietysti siitä mitä olet tekemässä, eli lyhyesti sanottuna oikea kivi oikeaan työhön. Tarjolla on muun muassa seuraavanlaisia kiviä projektiisi:

  • maisemakiviä
  • liuskekiviä
  • muurikiviä
  • betonilaattoja
  • reunakiviä
  • mukulakiviä

Valitse niistä omaan projektiisi parhaiten sopiva materiaali ja siirry seuraavaan vaiheeseen. Grilin ympärille tulevien kivien tulee kestää kuumuutta.

Valmistele maaperä ennen pihakivien asennusta

Olitpa sitten tekemässä minkälaista pihakivetystä tahansa, niin maaperä tulee esivalmistella hyvin, jotta kivityö onnistuu ja tulos on kestävä. Sama pätee myös kaikkiin pintoihin, jos projektisi on maisemakivien kiinnittämistä suihkulähteen reunakiviin tai jotain muuta vastaavaa koristelua.

Yksityiskohtaiset ohjeet tulee kysyä sieltä, mistä kivet hankit. Kaikki riippuu lopulta siitä millaiset olosuhteet puutarhassasi vallitsevat  Kaikkia vaihtoehtoja on tähän mahdotonta listata.

Esimerkiksi jos olet asentamassa pihalaattoja, tai vaikkapa askelkiviä puutarhaan, niin ensin nurmikko ja muu kasvillisuus tulee poistaa kivien alta. Lisäksi on hyvä kaivaa pieni syvennys kivilaatalle ennen laatan paikoilleen asettamista.

pihakivien asennus

Asenna kivet pihasuunnitelman mukaisesti

Kun maaperä tai pinnat on valmisteltu, niin on aika alkaa toteuttaa aikaisemmin laadittua pihasuunnitelmaa ja laittaa maisemakivet paikoilleen. Ennalta tehty huolellinen pihasuunnittelu säästää sekä aikaa, rahaa, että vaivaa, joten toivottavasti olet hoitanut asian kunnolla. Pääset nopeammin nauttimaan makoisista BBO grilli ruoista.

Sillä tavoin varmistat etukäteen, että pihakivet sulautuvat luonnollisesti ja täydentävästi muuhun maisemaan. Kysehän on kivistä ja kivet tunnetusti painavat, joten harva niitä haluaa huvikseen kanniskella ympäri pihaa huonon valmistautumisen takia.

Usein voi varsinkin luonnonkivestä tehtyjen pihalaattojen ja liuskekivien kohdalla olla niin, että niitä joudutaan työvaiheessa leikkaamalla muotoilemaan oikean kokoisiksi. Saksilla se ei kuitenkaan onnistu, joten jos pihakivien sahaamiseen tarvittavaa välineistöä ei puutarhavajasta löydy, niin asia kyllä järjestyy kivikauppiaan kanssa.

reunakivi

Pihalaattojen asennus paikoilleen

Käytetään edelleen pihalaattoja esimerkkinä asennus projektissamme. Pihakivien asentamisessa kärsivällisyys ja tarkkuus ovat välttämättömiä hyveitä, koska huolimattomasti tehty työ kostautuu ennen pitkää tavalla tai toisella. Tämä ei kuitenkaan usein ole ongelma, koska monelle varsinkin puutarha on paikka missä viihtyy, ja kiire jää luonnostaan pois ennen vihertöiden aloittamista.

Kun kivet on nyt asetettu paikoilleen, niin työ viimeistellään täyttämällä laattojen väliin jäävät raot käyttämällä asennushiekkaa, tai multaa jos olet tehnyt polun liuskekivistä, ja haluat välien kasvavan nurmikkoa. Se on monen valinta varsinkin luonnonkivi laattoja käytettäessä.

Tämän voi tehdä eri tavoin riippuen halutusta lopputuloksesta, ja sen takia yksityiskohtaiset viimeistely ohjeet ovat erilaiset jokaisessa kivityössä. Ne saat pyydettäessä kivikauppiaaltasi tilauksen yhteydessä.

Puutarha on monelle paikka missä voi karistaa turhat huolet ja stressin pois mielestä, sekä kehosta. Pihakivet ovat erinomainen tapa antaa persoonallinen ilme henkilökohtaiselle grillaus paratiisillesi.

 

Pin It on Pinterest