page contents

Lemmikki Kotiin

Mitä tulee tietää lemmikkiä hankittaessa?

koiratarvikkeet

Lemmikin hankkiminen on monen ihmisen toive ja unelma. Lemmikkielän onkin kerrassaan mitä mainioin ystävä ja seuralainen, kunhan tiedät kaiken tarvittavan mitä lemmikin hankkimiseen ja hoitamiseen sisältyy.

Tämä artikkeli tarjoaa perustiedot siitä mitä asioita tulee tietää, ja ottaa huomioon, kun talouteen ollaan ottamassa uutta perheenjäsentä, olipa kyseessä sitten kissa, koira, hamsteri, hiiri, kaniini tai vaikka käärme.

Jokainen esimerkiksi tietää miten suloisia kissan- ja koiranpennut ovat, mutta eläimet tarvitsevat huolenpitoa ja hoitamista myös isoiksi kasvettuaan. Lisäksi lemmikkien hoito ja ylläpito vaatii kustannuksia ruoan, eläintarvikkeiden, rokotusten tai koiraveron muodossa.

Lemmikin hankkiminen on päätös, mikä tulee tehdä huolella ja harkiten, koska se tulee vaikuttamaan elämääsi monia vuosia eteenpäin. Älä osta lemmikkiä hetken mielijohteesta.

 

Luonnonsuojelu DiiliOletko kuullut, että ihmiset ovat vihdoin alkaneet ymmärtää, että planeettamme, ja etenkin eläimet tarvitsevat apuamme. Yhä useampi liittyy WWF-Kummiksi, tai antaa kummiuden lahjaksi lapselleen tai lapsenlapsilleen.

Jo 6€ kuussa parantaa pallomme ja uhanalaisten lajien selviämis-mahdollisuuksia huomattavasti. Maailman luonnonsäätiöllä on maailmanlaajuisesti jo yli viisi miljoonaa tukijaa, liity joukkoon!

Ensimmäinen asia mistä lemmikin hankinnassa on hyvä lähteä liikkeelle on tietysti selvittää itselleen minkä tyyppistä eläintä kaipaa ja mihin tarkoitukseen. Tähän vaikuttaa oma elämäntilanteesi ja elämäntyylisi. Oletko aktiivinen ulkoilma ihminen, vai viihdytkö vapaa-aikanasi enemmän sisällä vaikkapa televisiota katsoen.

Tässä artikkelissa käytetään selvyyden vuoksi tästä eteenpäin esimerkkinä koiraa.

 

lemmikki

 

Koiran hankinta

OK, olet aina halunnut koiran, ja nyt on vihdoin tullut oikea aika karvakamun hankintaan. Ensiarvoisen tärkeää ennen eläinkauppaan marssimista on selvittää oma ja muiden perheenjäsenten mahdolliset eläinallergia. Tämä on todella tärkeää, ettet joudu myöhemmin pettymään.

Mikään ei ole kurjempaa kuin joutua luopumaan uudesta lemmikistä, kun joku perheenjäsen onkin allerginen eläimille. Tämä on syytä varmistaa etukäteen allergiatesteillä, koska joku on saattanut olla tekemisissä eläinten kanssa säännöllisestikin ilman ongelmia, vaikkapa ystävän koirien, mutta allergisia oireita alkaa ilmetä vasta silloin, kun vuorovaikutus eläimen kanssa on ympärivuorokautista.

Jos asut vuokralla tai taloyhtiössä, niin silloin tulee myös varmistaa, että lemmikkieläinten pito on sallittua.

koira lemmikkinä

 

Hae lisätietoja valitsemastasi lemmikistä

Usein koirista kiinnostuneilla ihmisillä on jo valmiiksi mietittynä joku tietty rotu, joka kiinnostaa erityisesti syystä tai toisesta. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että tiedät eläimestä ulkonäön lisäksi yhtään mitään.

Sen asian korjaaminen onnistuu helposti joko internetistä tietoa hakemalla, tai hankkimalla kirjoja valitsemastasi koirarodusta. Yksi monista tärkeistä syistä selvittää etukäteen esimerkiksi kyseisen rodun luonteenpiirteet on se, että varmasti pystyt tarjoamaan eläimelle tarpeeksi virikkeitä.

Varsinkin monet isommat koirat kaipaavat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja, ja alkavat niiden puuttuessa keksiä niitä itse. Esimerkiksi syömällä sohvasi. Myöskään kaikista pienistä koiraroduista ei ole pelkkään TV:n katseluun, joten perus-selvitykset haluamasi koiran temperamentista on hyvä tehdä ennen hankintaa.

Jokainen koira on tietysti yksilönä erilainen, mutta kullakin rodulla on tiettyjä luonteenpiirteitä, jotka ovat niille ominaisia poikkeuksetta. Otetaan esimerkiksi vaikka Siperianhusky, joka on vetokoira. Nimensä mukaisesti se tykkää vetää ja kaipaa paljon liikuntaa. Tässä tapauksessa koira tulee pentuvaiheessa kouluttaa hyvin, tai koiran kasvaessa ulkoiluttamisessa alkaa ilmetä ongelmia…

Koiran hyvinvointi vaatii myös ajallista panostusta sinun osaltasi, joten varmista, että sinulla tai läheisilläsi on riittävästi aikaa lemmikkisi ulkoiluttamiseen ja hoitamiseen.

vetokoira siperianhusky

 

Lemmikin pitoon liittyvät kustannukset

On hyvä ymmärtää, että koiran hankkimiseen kuuluvat kustannukset eivät lopu eläinkaupassa tehtyyn diiliin, ja lähtiessä uuden ystäväsi kanssa liikkeestä ulos. Päinvastoin, ylläpito kustannukset alkavat vasta, kun astut uuden lemmikkisi kanssa eläinkaupasta ulos.

Varmista siis etukäteen, että sinulla on riittävästi taloudellisia resursseja ylläpitää lemmikkieläintä. Koiran hyvinvointi vaatii ruokaa, erilaisia koiratarvikkeita, kuten talutushihnoja, puruluita ja vastaavaa. Lisäksi koira tarvitsee erilaisia rokotuksia, jotka niin ikään ovat maksullisia.

Joskus koirapuistossa voi tulla toraa toisen haukun kanssa, ja seurauksena on visiitti eläinlääkäriin tikkaamaan tappelun jäljet kiinni. Lisäksi Suomessa on kuntakohtainen koiravero, joka on jokaisen kunnan oman harkinnan mukaan perittävä vuosittainen maksu, jonka maksimäärä on 50€.

Mikään elämässä ei ole ilmaista, ja koiraan menevät kustannukset ovat omasta mielestäni hyvin pienet verrattuna siihen iloon, mitä lemmikki elämääni tuo. Kustannuksia voi pienentää pitämällä lemmikistään hyvää huolta, jolloin ei tarvitse käydä eläinlääkärissä vaivoja hoitamassa. Tarvittavissa tarvikkeissa on myös mahdollista säästää ostamalla ne edullisemmin netin kautta.

 eläinlääkäri

 

Lemmikit vaativat hoitoa ja huolenpitoa – koira sen lisäksi koulutuksen

Koiran kokoon katsomatta, on tärkeää tehdä lemmikille selväksi mitä se voi tehdä ja mitä ei. Toisin sanoen koirallesi on oltava selvää alusta lähtien, että sinä olet laumanjohtaja eikä toisinpäin.

Koira tarvitsee myös kuria ja auktoriteettia voidakseen hyvin ja tunteakseen olonsa turvalliseksi. Tämä saavutetaan kouluttamalla koira oikein. Siihen tarkoitukseen on olemassa kursseja, joita suosittelen lämpimästi varsinkin vasta-alkajille. Kirjoistakin voi ottaa oppia, mutta jos tulokset eivät ole toivotunlaisia, niin kurssi on varmasti hintansa arvoinen.

Saimaannorppa

Auta luontoa liittymällä WWF-kummiksi tai antamalla kummius lahjaksi vaikka lapsellesi.

Etenkin isokokoinen kouluttamaton koira voi pahimmassa tapauksessa olla vaaraksi ympäristölleen. Tämän takia koiran koulutus on ensiarvoisen tärkeää. Jos tämä tuntuu sinusta vaikealta, niin yritä ymmärtää, että teet koirallesi palveluksen kouluttamalla sen kunnolla. Siten vältyt ongelmilta myöhemmin.

Itse asiassa koira nauttii koulutuksesta ja se on usein iso osa luottamuksellisen kiintymyssuhteen luomisesta koiran ja sen isännän tai emännän välillä. Antamalla koirallesi selviä käskyjä ja asettamalla tietyt rajat, osoitat eläimelle, että tiedät mitä teet. Sen ansiosta koirasi luottaa sinuun, ja on uskollinen ystäväsi elämänsä loppuun asti.

 koiran hoitaminen

 

Haluatko auttaa uhanalaisia eläimiä?

uhanalaiset eläimetLoppuun vielä pari sanaa muista eläimistä, joita et löydä eläinkaupoista, ja valitettavasti kohta et mistään muualtakaan.

Maailmassa on paljon uhanalaisia eläinlajeja, jotka eivät ole lemmikkejä, vaan taistelevat lajina selviytymisestään täällä kotiplaneetallamme. Maailman luonnonjärjestö WWF auttaa näitä sukupuuton partaalla olevia eläinlajeja selviytymään, ja halutessasi voit tukea heidän toimintaansa liittymällä WWF kummiksi.

 

Toivottavasti sait artikkelista jonkinlaisen käsityksen niistä asioista mitä lemmikkieläimen ottamista harkittaessa tulee ottaa huomioon.

Artikkeli eläimen hankkimisesta on kirjoitettu oman kokemuksen perusteella, koska omistan itse yhden haastavan lemminkin, jonka kouluttamisesta ja hoitamisesta olen oppinut paljon. Alla kuva uskollisesta ystävästäni.

Lemmikin hankinta

Jos pidit lukemastasi, niin olisi kiva jos jakaisit artikkelin ystävillesi sivun alareunan jako-nappien avulla. Voit halutessasi myös jättää lemmikki-eläimiin liittyvän kommentin ja omat neuvosi, mikä olisi erittäin tervetullutta!

 

Pin It on Pinterest